Preţul unui tatuaj ,sau cum ne putem negocia sănătatea pe un pumn de bani…

Next Level Tattoo, Strada Drumul Taberei nr.35, sector 6, Bucharest
Phone: +4 0775 313 263 Email: next_level_tattoo [at] yahoo.com

Articol din primul numar al revistei Tattoo Magazin Romania 
****
Fireşte că, de cele mai multe ori, potenţialul client după ce s-a hotărât în privinţa tatuajului ce urmează să şi-l faca, se gandeste si la disponibilitatea financiara. Oare cat costă un (sau acest) tatuaj?”e întrebarea cea mai frecventă…
E lesne de înţeles că cei mai mulţi se gândesc la o sumă de bani şi doar atat! Şi totuşi lucrurile stau cumva altfel…Dacă stau bine şi mă gândesc, întrebarea ar trebui reformulată în aşa fel încât să generalizez întreg costul, întreaga suma, pentru ca înainte de toate, în afara banilor sunt câteva aspecte care de obicei, ne scapă. Astfel întrebarea ar fi: ,,Cât m-ar costa să-mi fac un tatuaj cu adevarat?”
Mie unul mi-e foarte clar! Dacă preţul material-financiar al unui tatuaj diferă de la un artist la altul, de la un salon la altul ori de la o preferinţă la alta sunt foarte sigur că realmente, adevăratul preţ al unui tatuaj e dat de mai mulţi factori. Primul factor şi poate cel mai important de mâna experimentată sau nu a artistului. Ori, şi aceste mâini de artişti diferă de la un caz la altul, de la disponibilitatea lor de a executa tatuajul sau nu. Artişti de primă mână, cu alte cuvinte profesionişti, la noi în ţară sunt foarte puţini. Îngrijorător chiar, nu cred că numărul lor depăşeşte treizeci. Raportat la cca. douăzeci de milioane (cât am mai rămas în ţară), la un calcul sumar ar fi un artist tatuator la aproximativ şapte sute de mii de locuitori. Bineânţeles că ar fi imposibil să dorească toţi un tatuaj, însă e de ajuns că un procent de 10% să existe…şi tot e rau!
De aceea, din această cauză au apărut tatuatorii de weekend, de bloc, de scară ori…Poate e foarte greu să-ţi dai seama că acest fapt e mai ,,periculos” decât însăşi această criză de profesionişti…,,Şi de ce ar fi aşa?” ne-am întreba. Sunt foarte multe motive pentru care nu ar trebui să ajungi pe mana unui astfel de ,,artist al blocului”. E adevărat, e foarte uşor de găsit prin viu grai din trei în trei scări de bloc: ,,Nu cunoşti pe careva să tatueze?” întrebi tu un pic cam agitat de faptul că nu mai ai stare pâna nu ţi-l faci. Iar răspunsul poate veni destul de repede:,,Ah, da, cum să nu ştiu! Da’ îl cunoşti şi tu, e X-ulescu de la scara vecina. Ştie să facă frate, i-a făcut şi lui Y!”.

Şi aici ar trebui să te năpusteşti c-o groază de întrebări…şi totuşi n-o faci! Pofta de a avea un tatuaj e mai mare decât să înşiri întrebări…Nu mai contează că Y este în spital (sau a fost) bolind o Hepatită B, C, ori alte forme, sau s-a trezit c-un herpes sau o ciupercă de piele. Nerăbdarea te poate orbi! În plus, tatuajul lui Y n-ar trebui să ti-l garanteze şi pe-al tau…Însă în general problemele încep de aici şi-n mod special de la întrebarea: ,,’Păi e scump? Cât a dat?”
Nu de puţine ori ne-a fost dat să vedem ori să auzim, că undeva pe scara blocului şi chiar, fie şi-ntr-un apartament, că ,,artistul blocului” îl tatueaza pe unu…Cu ce? În ce condiţii?
De cele mai multe ori fară ace sterile, fară aparatură profesională (body, grip-uri, tije, etc.), fară autoclave sau/şi soluţii sterilizante, fară mănuşi de unică folosinţă, în cameră fumul îl tai cu cuţitul, e mizerie şi miroase…Pe lângă această înşiruire ai şi-o tribună plină de ,,spectatori”, …curioşii din fata blocului au venit să te vadă ,,pe esafod”…
Ne sună cunoscut…Să nu mai vorbim de execuţia tatuajului în sine!
Ideea e că, nu oricine şi oricum poate tatua. În afară de un talent real într-ale desenului ,,artistul” trebuie să aibă cel puţin cunoştinţe teoretice de bază în ale graficii, picturii…Compoziţia, umbra, lumina, contururile, greutatea, efectele sunt doar câteva aspecte de care acesta nu se poate lipsi. Ori pentru a şi le însuşi ca unelte de lucru trebuiesc luni întregi de desen, de citit…Câţi din ,,artiştii blocului” au deschis un bloc de desen ori nu mai vorbesc de vreun banal manual de Educaţie Plastică? Să fim serioşi!
Adesea, cei mai mulţi sunt ofuscaţi de faptul că au auzit de Z ca ,,Escu” a fost la un salon şi a dat ,,nu-ştiu-cât” pe un tatuaj. Dar la fel de adevarat şi îmbucurător ar fi faptul că ,,Escu” e sănătos tun şi are un tatuaj decent. Sunt amănunte de acest gen care ne scapa…deşi, iniţial, aşa le-am gândit: un tatuaj bine executat, profesional şi sănătos după.


E adevarat că şi saloanele au ,,scăpările” lor, că unii sunt novici, alţii neatenţi…E foarte adevat. Pădure fără uscături nu aveam cum vedea. Însă ai o certitudine: pe artistul executant de la salon îl poţi găsi să-i ceri socoteală…Pe când ,,cartieristul”…îţi va transforma neputinţa într-o poveste de adormit copiii. Şi asta pentru ce?
Faptul că ai economisit câteva sute de mii te poate duce la un risc enorm. Şi atunci, abia atunci îţi vei da seama de ce înseamnă cu adevarat preţul unui tatuaj…
de Athommuska